onsdag den 22. januar 2014

Ferie i Frankrig


 

De næste mange år var vi frankofile, i hvert fald hvad ferieland angik.  Allerede fredag eftermiddag  i weekenden op til ferien stod Trille klappet og klar til den lange rejse sydpå. Dengang skulle man jo have passene klar, når man passerede den tyske grænse. Og vi var knapt kommet over på den anden side, før bagsædepassagerne lavede  mustache med pegefinger over mund og heil hilsen, herefter rullede de vinduerne ned og råbte ”Judenbrenner”. Vi forsøgte at tysse og skænde, men de syntes det var vældig sjovt.

 
Efter knap 50 km kørsel var Jan så træt efter arbejdsugen og alt det der skulle gå i hak før ferien,at  vi måtte køre ind på en rasteplads. Et par gange overnattede vi også på Historischer Krug.  Men det var både nemt og kostede ikke noget med rastepladsen, og dengang var vi ikke bange for østbander osv. og politiet lagde da også lige vejen omkring pladserne som en sikkerhed. Drengene elskede det, for der holdt rækker af kæmpestore lastbiler, som de kunne skrive ned,  og Kim kiggede også efter kapsler til sin samling, som han sømmede op på en hessianbeklædt opslagstavle. Og vi fandt hvile og feriestemning frem ved hjælp af et par cigaretter, noget  tysk øl og et bæger Weinbrand, som vi sad og nød på et par opklappelige  campingtaburetter mellem trækket og kofangeren. En gang vi overnattede, var der uvejr, og jeg lyver ikke, når jeg siger, at der var hagl så store som snebolde. Men så er det  jo ekstra hyggeligt at putte sig ned under dynen og falde sødt i søvn til lyden af hagl mod campingtaget.
De første år drejede det sig om at komme ned til Rivieraen, til de mondæne byer Nice, Cannes og Sct. Tropez.  Det var en lang tur, og vi ville da også gerne se lidt undervejs. For de voksnes vedkommende  især nogle vinslotte, men børnene ville hellere på ”Jeux” – altså steder med spillemaskiner.  På bagsædet spillede de tit bilkortspil, og så havde jeg engang en bog med af Erik Pouplier. Den handlede om familien der med datteren lille V skulle flytte permanent til Frankrig. Den læste jeg op af, og vi besøgte også senere nogle af de steder i Provence som han fortalte om.

 
 Vi kørte til Antibes, men campingpladsen var fuld, så vi måtte første nat holde udenfor. Det lærte os, at vi altid skulle bestille plads i forvejen. Det blev mig ,der skulle ringe derned, og da jeg blev spurgt om pladsen skulle være i  ombre  eller solleil, svarede jeg solleil. Som enhver anden solhungrende dansker ville jeg gerne have al den sol, jeg kunne tilkomme. Det skulle jeg senere fortryde, der blev hurtigt stegende varmt i vognen, så  næste gang bestilte vi plads under  de skyggefulde pinjetræer. Vi besøgte Monaco med Casinoet og Paladset og sad i en restaurant  med udsigt over rivieraen og skulle spise. Så kom spisekortet og både Kim og Thomas ville have pasta med kødsovs. Jeg valgte noget der hed i retning af petites grillées , og min skuffelse var stor, da tjeneren kom med en svingende portion grillede småfisk, men med både hoved og hale intakt.  De tre andre var ved at dø af grin over det …Jeg spiste alt mit brød og fik lidt af de andres tallerkener – jeg skulle ikke nyde noget af min egen. I de senere år er jeg nu blevet lidt mere modig, hvad det angår.
 
 
 
Kim var begyndt at interessere sig for at surfe, og han var  engang med i en surf konkurrence, hvor det var den franske bank Crédit Agricole, der sponsorerede. Vi stod spændte inde på stranden og overværede forløbet. Og pludselig hørte vi over højttaleren ”Le jeune Danois …-”, og så kunne vi desværre ikke forstå resten, men sikkert noget med hans placering. Vi var også heldige engang at være i en by, hvor rytterne fra Tour de France kørte igennem, det var sjovt at fornemme stemningen. Vi besøgte byen Grasse, som er kendt for at lave parfumer af stedets velduftende blomster. Jeg  gemte igennem flere år en gammel  lyseblå silkepose med tørrede lavendler med firmanavnet Fragonard trykt i fin skråskrift.  I den lille bjergby Saint Paul de Vence så vi på torvet byens gamle mænd spille petanque, det havde vi ikke oplevet før, de tørrede efter hvert kast kuglerne med et klæde, og fik sig ind imellem en cigaret – måske Gaulois på bænken. Da vi flere år senere var i Bretagne med Else købte vi et sæt boules, og senere blev det jo et hit at spille Petanque på Tietgens Plads.
 
 
 
En anden ferie gik til Normandiet og Bretagne. Fantastiske klipper og formationer, nogle gange lignede de figurer, f.eks. kaniner. Drengene har altid været bjergtagne og ret skrappe til at klatre og springe rundt på klipper, somme tider kunne jeg godt synes, de var alt for overmodige. Tænk hvis de nu skulle falde ned, men ak ”boys will be boys” : jo højere, jo stærkere, jo farligere ….. En gang besøgte vi Hospice de Baune, som er et ”vintempel” og vi kunne smage på alle de fineste flasker (rolig  børnene fik sodavand). Men det var jo bare meningen at vi skulle smage – ikke synke, der stod dertil indrettede kar rundt omkring. Men vi syntes det var spild af de ædle dråber, så de røg alle indenbords. Så da vi kom op i øverste etage – i det allerhelligste med de allerdyreste vine, kunne vi næsten ikke kapere mere. Og vi kom heller ikke længere den dag, vi måtte overnatte på stedet, og sove rusen ud … Vi besøgte også det eventyrlige Mont Saint Michel, hvor man skal sørge for at være tilbage og hente bilen inden højvandet kommer. Faktisk har vi også engang oplevet bastilledagen 14. juli, jeg tror det var i Saint-Malo med kæmpefyrværkeri, og masser af fest i gaden.

 
Et år skulle  Thomas ned og besøge Jakob Sørensen, familien havde lejet et sommerhus gennem Gîtes de France. Vi skulle aflevere vores søn og  havde en hyggelig aften med familien, og det var den aften jeg lærte at spise oliven, jeg havde besluttet mig, at fra nu af ville jeg  kunne spise oliven. Og kunsten er simpelthen  den, at man bare skal blive ved, så pludselig smager de godt. Forældrene gik  om aftenen med Jan og jeg tilbage til campingvognen, der stod parkeret på byens torv, og her fik vi alt for mange oliven og fik tømmermænd. Nej, det har nok været rødvin, men vi fik sovet godt og længe, og så skulle jeg op og tisse, og hvad ser jeg , de er ved at stille boder op til det marked, der skulle være i weekenden. Jeg bed al skam i mig og satte mig på hug til skue for hvem der måtte ønske det, men forsøgte ikke at få øjenkontakt med nogen.
 
Efter at have været ved Atlanterhavet og besøgt Royan ved Gironde og udmundingen af Dordogne, som vi besøgte med Lene og Jens  Jørn, Pernille og Mads, og hvor Jan og Jens Jørn  holdt ”brandvagt ”på baren, fortsatte de følgende år på Hourtin Plage. For os det mest ideelle sted med havet og inde i landet Medoc med de gode vingårde og –slotte .Når man kom til campingpladsen og meldte sig i reception – lød det over højttaleren ”un placeur” hvilket betyder, at  så kommer der en ung fyr på cykel og anviser os plads. Langs vejen til stranden var der boder med ”Hambuger” – udtales på fransk uden H og med tryk på sidste stavelse. Man kunne få Crêpes med sukker eller syltetøj og på stranden gik der drenge rundt og råbte ”Beignet – boisson – glace” (berlinere - drikke – is).Kim og Thomas lavede senere deres helt egen vertion, men det var nærmest som et krav til os forældre , når de råbte: ”Is, kager, slik, chokolade!! Så måtte vi se hvad der var i skuffer og skabe at byde på at søde sager, som oftest om aftenen og vist i forbindelse med noget fjernsyn. Hver tirsdag og lørdag var der torvedag, her kom bønder ned fra gårdene og diskede op med gode lokale specialiteter. Så vi købte ind og lavede faktisk en del mad selv. Men vi gik også på lokale restauranter, og var især begejstret for den lokale fiskesuppe med rouille og en masse hvidløg man raspede på brødet ned i suppen med noget revet ost.


 
Sidste gang vi var på Hourtin Plage havde vi Thomas og Claus Ravn med, Kim ville stoppe derned, og så brugte vi Niels som ”kommandocentral” – altså ham han refererede til ,hvis der var brug for støtte osv.. Og pludselig ringede telefonen – det var Niels: ”The eagle has landed” . Jan var oppe brusebaddet, og pludselig stod Kim der, nej hvor en overraskelse. Drengene havde det sjovt,  nu var de jo store, så der var også lidt alkohol på spil,  rent bogstaveligt, så de sad omkring  campingbordet med fyldte glas foran sig. Og så lød det: ” ”Kaptajn Pad Pad tager sin første drink  - tørrer sin moustache osv” Jeg kan desværre ikke huske den hele, men det endte med at de skulle tømme glasset.

 

 

 

 

søndag den 5. januar 2014

Konfirmationer


Et bevis på at vi er ved at få store børn, er når ens søn  skal til at gå til konfirmationsforberedelse. Selvfølgelig havde vi lagt mærke til, at Kim begyndte at løbe i vejret, og at stemmen ind i mellem tog sig en tur op og ned og knækkede sjovt fra højt til lavt toneleje.  Men vi kunne godt blive lidt vemodige ved det faktum, at han faktisk var ved at blive voksen.  Det kan godt være lidt træls og en mærkelig erkendelse, at barndommen ikke varer ikke evigt. 
Han blev konfirmeret i Fredenskirken den 13. april 1980. Kim havde ikke lyst til den helt store fest, så det blev besluttet at vi skulle holde festen hjemme hos os.  Nu havde vi jo også helt fine rammer i det ”nye” hus.  Det blev en fin fest med ”ta selv bord” med hele familien, farmor og farfar, morfar og Hilda, oldemor Johanne og Adolf, og onkel Børge og tante Gudrun fra København. Så det udløste mange gaver og endnu flere penge.  


Morfar var en rimsmed af guds nåde, og her fik vi en prøve på en af hans specialieter  -at skrive en K tale hvor alle ord skal starte med K – altså Kims forbogstav. Han skrev også en sang på melodien ”Til Pinse når skoven bliver rigtig grøn”. Melodien har han brugt til flere  f.eks.  Lise og jeg, og sidst har jeg brugt den til Lucas, så det er blevet en slags tradition.

Dengang var det populært at tage på sprogrejse, og i stedet for den helt store fest ude i byen, ønskede han sig sådan en tur til England. Og det fik han så, og sammen med fætter Martin rejste han til Exeter i Sydengland , hvor de boede  hos familien Cracknell, som i øvrigt spillede Curling. Drengene gik i skole om formiddagen, og lærte da også en del engelsk ved at bo lokalt. Når de skulle op om morgenen kaldte Mrs. Cracknell  ”Wakie – Wakie”,  og når  de skulle spise lød det ”Dinner is ready in two minutes, go and wash your hands if you will”. Engang kom en af dem til at slå en prut og så spurgte hun ”Who made that noise?” – pinligt…
 
De havde f.eks. som opgave at finde danske produkter i et supermarked, og ved den lejlighed så de,hvad dåserne med baked beans kostede, og så kunne de bedre forstå, hvorfor de hver morgen blev budt på sådan noget kedeligt  morgenmad – det var ikke lige deres kop ”the”.
Tre år senere blev det Thomas´ tur, og han skulle også i Fredenskirken  efter at have været elev hos Pastor Lange.  Thomas  syntes det var dyrt og unødvendigt med så meget nyt tøj, der kun skulle bruges den ene dag i kirken, nej han ville hellere satse på en sej ny Marco Polotrøje, som han kunne bruge til andendagen. Så han genbrugte  Kims råhvide skjorte, og mine mørkeblå flannelsbukser blev syet lidt ind, og  på fødderne havde han et par kondisko. Det er pinligt, men sandt, at jeg faktisk ikke kunne huske hvad vi gav ham i konfirmationsgave,  men heldigvis kunne  Thomas forleden  fortælle, at han faktisk fik  en flot ny Gunnar Asmussen cykel med hele 5 gear.

Også denne gang stod festen hjemme med familien, vi lavede selv maden og i konfirmationssangen kan jeg læse at vi fik lammesteg til hovedret. Kenneth som var med fik vi overtalt  til at vise noget Breakdance, det var han en sand mester til og  havde da også vundet flere konkurrencer.


 
Thomas fik også sin T-tale fra Morfar og en sang fra Kim, Jan og jeg, og vi havde tradition for at skrive på ”Bamses fødselsdag”.  Men nu vi er ved traditioner, så har Thomas har taget sin morfars  idé op med  bogstavtaler, og har faktisk gjort det flere gange – så der er vist en arv der går videre …

lørdag den 4. januar 2014



Ombygningen

 
 
 

Se Jan Normans video af huset efter ombygningen: 



Vi havde købt huset i 1975, det var opført i 1918 og var blevet meget slidt og håbløst umoderne , så efterhånden  gik vi og drømte om en mere tidssvarende bolig,  Skulle vi købe nyt hus et andet sted eller skulle vi blive og bygge om ? Kim og Thomas var begge glade for skolen og legekammeraterne, så de var ikke meget for at flytte, og Jan og jeg var også tilfredse med  beliggenheden og vores gode naboer.



 

 


 

Efter et besøg hos Jørn Jacobsen, som lige havde afsluttet en ombygning af sit gamle hus med hjælp fra arkitektfirmaet Regnbuen, blev beslutningen om ombygning  taget. Vi tog kontakt til arktitekt Anders Bové, for nu skulle vi vide, hvad det ville koste. Han kom på besøg, og vi gennemgik huset og vi fortalte om, hvad vi gerne ville have forandret. Gerne bedre sammenhæng mellem etagerne,  mere lys ind. og  bedre udnyttelse af kælder og 1.sal og måske en hems.  Det blev en spændende proces for hele familien, for vi var totalt inddraget  med hensyn til funktioner og krav. Der skulle endvidere tages højde for, at vi selv kunne medvirke med praktisk arbejde især i den første del af projektet med nedrivning m.m.  Kort tid efter  blev prisoverslaget lavet  af bygmester Jørgen Jensen, og det lød på 350.000 kr. Vi syntes at det var OK, og ombygningen blev sat i gang.


 


 


 




 



 
 
 
Men så kom overraskelserne, da vi fik ”hul på huset”  Det var opført i gamle genbrugssten, så fugerne var løse,og nogle vægge sank helt eller delvist sammen, isoleringen var kun nødtørftig eller manglede helt. Kim fortæller:
 ”Det hele var håbløst, og vi var med til at grave lerjord ud fra kælder med spader, også håbløst at  der var isoleret mellem siv imellem etagerne . Det var et uoverskueligt abejde at rense alle fugerne en efter en – og Trangbæk havde vin og øl stående i legehuset for at kunne holde hovedet koldt.”
Der måtte et helt nyt tag på, kælderen var dårligt fundamenteret osv. osv.  Så arbejdet var større og mere langvarigt, end vi havde håbet og troet på. Men heldigvis foregik det meste af arbejdet hen over sommeren, så det skred alligevel  langsomt men sikkert afsted.  Vi boede så længe vi kunne i huset, og der var da også 14 dage hvor vi var væk på sommerferie, men hvad gør man ellers med en hel familie på to voksne, to børn og en velvoksen Airdale Terrier. Trille stod selvfølgelig i carporten og fungerede som vores skurvogn, men var lige lille nok til fuldtidsbeboelse.
Venner og bekendte trådte til ,og vi boede lidt rundt omkring, og når vi kom forbi på besøg, var det ofte med en vasketøjskurv fuld. Så kom familien Schaldemose med et frelsende tilbud, vi måtte gerne bo i deres kælderetage, og Terry var også velkommen. Det var et meget generøst tilbud, vi skulle ikke betale noget,  og vi takkede ja.  Vi disponerede over et rum, hvor vi sov på skumgummimadresser og kunne se TV, så var der et større rum, hvor vores værter havde vaskemaskine, tørresnore,  dybfryser, kogeplader osv. Men med et bord og 4 stole, kunne vi faktisk godt få det til at fungere.  Heldigvis var det en god sommer, så i weekender og efter skole og arbejde, opholdt vi os mest på byggepladsen.
Hen på sommeren, kunne  vi se en ende på byggeriet, og i forbindelse med min fødselsdag inviterede vi familie og venner til ”Ørstedsskolens maleseminar”. Vi fik mange tilmeldinger, men Sven ytrede ønske om at sætte kurset på sit CV, så vi måtte også udstede kursusbevis. Vi startede lørdag den 8.9.  om formiddagen og havde sørget for maling og pensler, alle blev opdelt i sjak og fik tildelt vægge.  Ole og Christian, begge med evner indenfor håndværk og maling, fik værelserne ovenpå, hvor der først skulle glasvæv på, og derefter males, og jeg skal love for de var skrappe. Det var faktisk  ret sjovt, men der blev altså også bestilt noget.  Pludselig råbte Henrik fra øverste etage ”Jeg er ved at gå i humlechock”, og så måtte vi jo forebygge med noget øl.  Senere når f.eks. Bodil Skotte kom på besøg stillede hun sig altid ved væggen i trappegangen og udtrykte med beundring ”jeg er stolt af den væg”.
 

 

Men jeg må indrømme det var en sej tid, og vi måtte også lægge øre til bemærkninger såsom ” var det ikke nemmere at have bombet det gamle lort og bygge et nyt”.  Men nej, vi fortrød det ikke, vi fik et rigtig dejligt hjem, som I også kan se på billederne, og det er en helt fantastisk fornemmelse  selv at have været med hele vejen rundt, selv om det ind imellem så noget håbløst ud, og og da også blev langt dyrere end det overslag vi var gået ud fra.
Der blev en sag ud af det, og den kørte videre i Landsretten, hvor det endte med et forlig på kr. 675.000.
Vi blev alle fire meget  glade og stolte, da vores hus blev omtalt i flere medier.  I sommeren 1982 var vi på forsiden af Bo Bedre og med en fin 6 siders artikel inde i bladet. Og det fortsatte med artikler i den lokale presse . Men huset blev også brugt som kulisse i en artikel om inspiration til dekoration med planter  i boligen - først i Søndags B.T, og sidst i  1984 i en artikel ”Gå på plantetur i det grønne hus”.


 

 

 

 

Tidslinie/CV


* Anette født                                         10.09.1944
* Konfirmation                                        05.10.1958
* Realeksamen                                         20.06.1961
* Højere Handelseksamen                               28.06.1963
* Mor død                                             14.06 1965
* 3 sproglig korrespondent                               06.1965
* Ludvig M Larsen             01.12–20.08.1966 og 01.04–30.11.67
* Bryllup med Jan                                     02.04.1966
* Kim født                                            29.09.1966
* Allingham & Hansen                            01.01-30.06.1967
* Vikar på Gjellerup- og Sølystskolen                  1968-1969
* Thomas født                                         30.12.1969
* Tandlægehøjskolen                       01.09.1971– 31.05.1972
* Gymnastik og afspændingspædagog                     17.05.1974
* Undervisning i gymnastik, idrætsfore., AOF, Huset    1971-1975
* Statens erhvervspædagogiske læreruddannelse (SEL)    1975-1991
  undervisningsfærdighed, voksenpædagogik,
  arbejdsmarked og kvalifikationer, dansk, ergonomi,
  1. hjælp, drama, konsulentuddannelse                
* Undervisning  på Servicefag på Randers og            1975-1992
  Århus Tekniske Skoler
* Bahamas                                                   1993
* Far død                                             30.03.1998
* Allingham & Hansen                             1994–04.03.2011