mandag den 7. december 2015

Jul

Jan´s julelikør (2009)
Skal helst startes før jul, gerne i oktober. I et stort glas lægges en pæn stor appelsin. Prik huller i den med en gaffel og hæld 40 kaffebønner  i og ca. 20 sukkerknalde. Fyld efter med ½ flaske vodka, luk og lad det trække i ca. 40 dage. Kan drikkes nårsomhelst, men er også fin til dessert, ost og som avec.

Jan´s julepunch til 4 pers.
1 flaske rødvin, saft af 1 appelsin, smag til med honning/sukker. Det hele opvarmes, og kan piftes op med lidt julelikør, rom og andet stærkt. Vi drikker det uden fyld, men man kan fint berige med rosiner, mandler osv.




Blomsterberg´s brune kager

Blomsterberg besøger Dansk Supermarked
250g smør, 125g lys sirup, 250g mørk farin, 3tsk kanel, 1 tsk nellike, 2 tsk ingefær, 1 tsk allehånde, 500g hvedemel, 60g syltet appelsin i tern, 150g hele mandler, 25g usaltede pistaciekerner, 2tsk potaske, 1spsk koldt vand.

Smør, sirup og farin smeltes for middel varme. Bland kanel, nelliker, ingefær, allehånde og hvedemel, tilsæt syltet appelsin, mandler og pistacienødder. Potasken og vand røres sammen i en kop og hældes i dejen, der æltes ensartet.

Hæld dejen i en form, der er ca. 18x18cm. Fores med bagepapir på bund- og sider og pres den godt ud og lad den stå i køleskab til næste dag. Skær den ud i  5 baner. Kagene skæres i tynde skiver, og bages på bagepapir ved 175gr.ca. 9 minutter. Afkøles på rist.  Jeg lægger ofte baner i plastpose i køleskab/fryser og skærer dem ud efter behov og til en smuk gave i cellofan med smalt gavebånd.


Kandiseret ingefær med godaw i

Skræl  f.eks. 100g ingefær med kartoffelskræller og skær den i strimler. Kog dem i lidt vand ca. 30 min. til de er møre. Si vandet fra og hæld ingefæren i et decilitermål og tilsæt lige så meget sukker, som der er ingefær.

Hæld sukker, ingefær og lidt vand i en tykbundet gryde og kog det op under omrøring. Skru ned og lad blandingen koge svagt, til sukkerlagen næsten er væk, og ingefæren næsten er blevet gennemsigtig. Hæld ingefæren i en skål og kom så meget sukker i, så den er dækket og rør rundt, så alle strimlerne er dækket af et sukkerlag. Hæld dem ud på bagepapir og lad dem tørre.

Julia og Lucas´pebernødder (2004)
250g mel, 110g smør, 1æg, 150g sukker, ½tsk hjortetaksalt, 2tsk kanel, 1tsk kardemomme, 1tsk nellike, ¼ tsk hv. peber. Smelt smør og kom mel og rør resten af ingredienser i.
Sæt dej i køleskab, rul den til pølser og skær i 1 cm stykker.
Læg kuglerne på plade og bag ved 200gr 7-8 min. på næst øverste rille.

Anna´s trøfler
425g rørsukker, 500g smør, 100g kakao. Smør og rørsukker smeltes langsomt i en gryde 20-30min! Tilsæt dernæst kakaoen.

600g havregryn, 600g dadler, ½-1 kop kaffe.Dadler frigøres for sten, og disse skal blandes godt sammen med havregryn. Når massen er rørt til en klæbrig jævn masse tilsættes kaffen. Bland masse med det smeltede sukker og smør, rør det hele godt sammen. Lad massen hvile i køleskabet min. 4 timer og gerne natten over. Mens massen afkøler i køleskabet er det en god idé at røre rundt i massen, da undgåes at smør flyder ovenpå!

Ca. 500g chokolade og et par poser kokos. Når massen er stivnet godt ,kan den rulles til små  kugler eller hvad nu din fantasi byder ind med, og disse dyppes i mørk smeltet chokolade og rulles evt. i kokos. Trøflerne smager også dejligt uden koskos.


Langtidsbraiseret and (ca. 3000g) med fyld
Hvis du bruger en frossen and, så husk at tage den ud et til to døgn før stegning.
Fyldet kan være æbler, svedsker, løg, krydr med salt og peber og stop det i anden og luk med en køkkennål.

Gnid anden udvendigt med salt.
Kom knap 1 liter vand i en bradepande med rist og sæt i forvarmet ovn ved 120gr.
Læg anden på rist med brystet nedad og lad den stege i 4 timer.
Vend den og steg med brystets opad i små to timer.
For at få skindet sprødt, sættes temperaturen op til 225gr og steg videre i ca. 15 min.
Tag den ud, dæk den til og lad den hvile 20min. inden udskæring.

Har du ikke tid til langtidsstegning, så sæt anden i ovnen ½ time ved 160 gr, derefter 2 timer ved 200 gr, først 3 kvarter ryg op, resten bryst op, og ellers som ovenfor.

Sovs
Kog en fond af andefyldet. Lav sovs på normal vis ved at smelte olie/smør og rør lidt mel i, spæd med fonden  fra bradepande og fra andefyld og evt.  og anden væske – for nu  er det kun fantasien der sætter grænser - prøv med en sjat rødvin, vand, salt, peber og krydderier indtil konsistens og mængde er som den skal være og tilsæt evt. kulør.

  Rødkål
I 2011 vendte jeg som så ofte før tilbage til ”il classico”:Frk Jensen´s opskrift til 4 personer:
1 rødkålshoved ca. 1kg, smør/olie, 1dl eddike (gerne rødbede),  evt. ribssaft eller andet frugtagtigt, sukker, salt, 2 æbler.
Kålen snittes fint og svitses. Tilsæt eddike og kog langsomt 15 min under låg.
Tilsæt gerne ekstra smag i form af krydderier, måske lidt stjerneanis, og mangler der syre så appelsin osv - indtil den har den julede smag. Den skal koge ca. 1 time.

Kartofler
Vi bruger som regel aspargeskartofler både til de brunede og de hvide. Man kan fint koge og pille dem i forvejen dagen før. Til 1kg brunede skal man ca. bruge 150g sukker og 90g smør. Sukkeret  smeltes i en tykbundet gryde, lad det smelte uden omrøring, skru lidt ned for varmen, gør kartoflerne let våde og vend dem lidt efter lidt forsigtigt rundt i karamellen. Vær tålmodig det tager sin tid, inden de bliver flot brune.

Andet tilbehør f.eks. asier o.l.
Anna laver en rigtig dejlig waldorfsalat som supplement og her er et andet supplement:

Renatas grønkålssalat (vist oprindeligt Isabellas) og den kan jo fint spises på alle andre tidspunkter.
200 g grønkål, 4 julesalater, 1 radicchio, 2 appelsiner, 1 granatæble, 100 g valnødder, 100g abrikoser.

Marinade: 1 sp grov sennep, 1 sp honning, 2 sp hindbæreddike, 6 sp valnøddeolie, salt og
peber. Alt rives.

Ris á la mande som i virkeligheden slet ikke er fransk, men pæredansk har jeg altid lavet efter frøkenens opskrift, men i de senere år er det Lise, der har stået for den. Når vi holder jul med familien, deles vi nemlig om maden, og i år skal vi levere 2 stegte ænder og rødkål.







Ingen kommentarer:

Send en kommentar