onsdag den 2. marts 2016

Fremmed mad




Man siger at fremmed mad smager bedst. Og der er vist noget om snakken, at  når man sætter sig til bords på en restaurant eller hos venner eller familie, så er det med få undtagelser  altid en fornøjelse. 
Som her hos Koch´erier  med"det glade vanvid", hvor man i en tre timer kan spise og drikke alt hvad hjertet begærer og lidt til. Det er rigtig dejlig mad og meget sjovt og hyggeligt at opleve det sammen med familiens voksne.


Men jeg tænker også på fremmed i bogstaveligste forstand, altså måltider tilberedt i andre lande, eller af udlændinge der serverer deres lokale mad. Jo længere sydpå vi kommer ,jo varmere bliver temperaturen, og det præger ofte også maden i styrke - altså med flittig brug af f.eks. chilli, ingefær og hvidløg.

I 70´erne tog vi næsten hver sommerferie i vores campingvogn Trille sydpå til Frankrig ved  Rivieraen eller til Atlanterhavets kystbyer. Vi havde aldrig spist fiskesuppe før, men jeg skal love for, at vi lærte at sætte pris på den. Her er vores fortolkning af den, vi smagte dengang:

Jans franske fiskesuppe
1l fiskefond (gerne hjemmelavet), 200g blandede grøntsager, 1 lille dåse tomatpuré, 3-4 fed hvidløg, 1 slat hvidvin, ½-1dl piskefløde.
Fiskefond koges lidt ind, grøntsagerne sauteres og hældes i fonden. Kog max. 20 min. og blend. Tomatpuré hældes ved, smages til med salt og peber og chilli. Juster med piskefløde. Til sidst kan pyntes med dampet fisk eller skaldyr. Vi fik i Frankrig en rouille,som tilbehør. Lad dem om det, vi laver bare en god mayo, som får et skud  hvidløg,chilli, tomatpuré og citron. Og så tager man et stykke ristet brød og rasper derpå 1 hvidløgsfed. Begge dele kan spises som tilbehør, men kan også med fordel havne i suppen.


Coc au vin
En pæn stor kylling, 250g hakket bacon, 10-12 skalotteløg, 250g champignon, ½ l hønsfond, ½ fl. rødvin, 1 bouquet garni ex. timian, persille, laurbærblade (i tepose), salt og peber.
Brun bacon i lidt olie i gryden. Tilsæt halverede skalotteløg, hakket hvidløg og halverede champignons. Sauter godt igennem til det er gyldent. Skær kyllingen i stykker og brun godt på alle sider. Hæld rødvin og fond på. Tilsæt krydderurterne og lad simre i ca. 1 time. 10 min før kyllingestykkerne er færdige tilsættes bacon, løg og champignon igen. Det hele koger med, indtil retten er færdig. Server gerne med rodfrugtmos og salat. Det er en ret, som vi aldrig bliver trætte af. Den er god, hvis man ikke har meget tid, den kan laves i forvejen, den smager godt og kan laves til mange. Nogle gange glemmer vi en ret, og denne har været "væk" i nogle år, men nu har vi den på tapetet igen.

Jeg tror det var i Nice vi lærte at spise Moules Marinière. Og det har vi lavet mange gange siden. For vi har i mange år har haft en blåmuslingebanke ved Gerrild Nordstrand, men for et par år siden så vi en mand stå med en spand og skovle  – så øv nu er de væk, men vi er da på jagt efter en ny banke. Men ellers kan de jo i dag købes hos fiskemanden og i de fleste supermarkeder. Men det er da sjovt som fortidens samlere og lavere jægere - selv at finde sin mad.
Ca. 2kg blåmuslinger, 4 fed hvidløg,olivenolie, timian eller andre krydderurter og gerne fintsnittede løg og gulerødder.  Muslinger skal renses grundigt under rindende vand, fjern evt. skæg. Er der nogen der åbner sig, bankes de hårdt mod bordkanten, hvis de ikke lukker sig, så kasser dem. Sauter løgene i en gryde med olie og damp muslingerne under låg 3-4 min. ryst gryden et par gange til de åbner sig. Kasser dem der ikke åbner sig. Kog lidt ind, men endelig ikke for meget, så bliver de lidt gummiagtige, smag til med salt og peber, evt. chilli og pynt med f.eks. bredbladet persille. Spis med brød eller pommes frites, som de gør i Belgien og så hedder retten Moules Frites.


Men nu er det tang vi finder, det er blevet et nordisk hit, og det sælges og eksporteres fra Nordisk Tang i Grenå. Gå ud  i vandet og find f.eks. sukkertang eller fingertang. Lad det tørre og friter det i olie, tilsæt lidt salt og brug det som chips. Også godt at klippe i bitte små stykker og putte i brød.

Spaghetti alla Carbonara (kulsvierens spagetti) fra Italien
350 g spaghetti/penne, havsalt, 2sp olivenolie, 80g panchetta alt. bacon, 1 fed hvidløg, 2 æggeblommer, ca. 60g parmesan, lidt fløde/mælk, peber.
Kog pasta i en stor ryde med vand og salt. Panchetta steges på pande, tilsæt skåret hvidløg. Vend pastaen i panchettaen på panden. Pisk æggeblommer med revet ost og fløde og hæld hele buletjavsen i pastaen. Kom gerne lidt krydderurt i f.eks. persille og fjern panden omgående, ellers bliver det til røræg. Server med hvidløgsbrød og evt. salat.

Jeg tror det var sidste aften på vores ferie i 2015 med Kim, Renata, Julia og Lucas, og vi ville slutte ferien og rydde op i køleskabet med tapas. Men det var ikke lige noget for børnene, og så er det skønt at have så store børnebørn, at de selv laver maden, som her  med en gang spahetti og kødsovs:



Og vi bliver i Spanien - for hver eneste gang vi har været på de canariske øer har vi fået disse lækre ”rynkede” kartofler, de serveres især i en tapasmenu og smager rigtig godt især sammen med grøn eller rød mojo – en slags dressing.

Pappas arrugadas 1 kg små kartofler, ½ dl havsalt
Skrub kartofler, kom vand og salt ved og kog i 20 min, hæld vand fra, så der kun er 1 cm i bunden. Skru op for varmen og kog vandet væk. Ryst gryden en gang imellem, indtil de er rynkede. Serveres med mojo verde (grøn) eller rød mojo.

Rød mojo kan laves helt fra bunden, men ofte snyder jeg, og laver den af Helman´s mayonæse og blender 1 rød peberfrugt, 5-6 semidried tomatoes, et par hvidløg, lid spidskommenog chilli hvis den skal være ”picante”, og røget paprika er også godt. Smag selv!

Gambas al Ajillo (rejer i hvidløg) Store rejer, tørret chilli, olivenolie.
Varm olien op i en lerskål til det syder . Kom hvidløg  i og steg et øjeblik,derefter store rejer og chilli . Er færdig på et øjeblik. Spis med godt brød til at suppe olien op og drik med masser af hvidvin



Chop Suey, Tom yum og hvad de thailandske retter ellers hedder, smager så godt, og vi har lært at spise alle de stærke sager på begge vores ture til Thailand. Mange siger, at man skal passe på med at spise på gadekøkkener af frygt for at blive syg. Men vi har spist rigtig meget mad direkte på gaden, og har nydt det hver gang. Det er ofte enkle, lækre og sprøde grøntsager, fisk eller kylling i fin krydring. Man behøver ikke være så bange, sælgeren står jo ansigt til ansigt med kunderne, så hvorfor skulle han ikke lave god mad. Mange af de lokale bor under små forhold og spiser så at sige alle måltider på gaden.



Begge gange har vi haft eget køkken, og kørte på scooter rundt på de lokale markeder og handlede ind, for derefter at tilberede det. Man skal bare have flg. i huset: carry, fiskesovs, bouillon, sweet og hot chillisovs, soya, kokosmælk, citron. Så steger man sin kylling eller fisk. Dernæst laver man sovsen passende krydret, og så selvfølgelig ris dertil. Vi spiste ind imellem med vores søde nabokone. På vej hjem fra sin salon havde hun købt aftensmad med hjem.





Ingen kommentarer:

Send en kommentar