tirsdag den 19. april 2016

Vild mad




April

I starten af april dukker ramsløgene op, og snart er hele skovbunden i Risskov dækket af ramsløg, og de der ikke kender til brugen af dem siger, at det stinker af hvidløg. Men det er en dejlig urt, som kan tilberedes på mange måder. Jeg har plantet den i sommerhuset, så om mange år vil mine efterkommere måske forbande min gerning. Pas på ikke at forveksle den med den giftige liljekonval, bladene kan ligne lidt, men den har ingen hvidløgsduft. Den kan bruges som erstatning for salatblade, i gryderetter og supper og til en pesto

Ramsløgspesto
Put en buket ramsløg i en blender sammen med parmesan og olivenolie, mandler eller nødder og tilsæt salt, og så har du en velsmagende pesto, som kan bruges på samme måde som den klassiske basilikumpesto.



Nu er brændenælderne der med en masse jern, og stoffer der hæmmer betændelsestilstande. Det er bare de nye topskud man bruger, de brænder - så det er godt at beskytte hænderne, men hvis det sker, så tag nældens stængel og smør saften på huden. Jeg tørrer nælderne i ovnen, knuser dem og blander med salt, til det som familien kalder heksesalt. Men det bliver først rigtig forår, når vi får:

Brændenældesuppe 150g topskud, ½ bouillonterning, et par kartofler, 1 løg, smør, knap 1 l vand. Jeg starter med at hælde kogende vand over nælderne, så brænder de ikke. Så snittes løg og kartofler i terninger. Svits først løg, og derefter kartofler i smørret. Herefter kommer fintsnittede nælder i sammen med bouillon og lidt salt. Lad det koge ca.10min. til kartoflerne koger ud, ellers mos dem, så jævner de suppen. Smag til. Den kan godt selv, men selvfølgelig kan der også afrundes med fløde. Det smager godt med en klat creme fraiche på toppen, ellers ristede brødterninger eller bacon.


Prins Henrik siges at være glad for mad, og for flere år siden faldt jeg over hans opskrift på fransk ”pissenlit au lard”. Det betyder mælkebøtter med bacon. Mælkebøtter er vanddrivende, så pissenlit betyder direkte oversat ”tisse i sengen”. I urtehaven på Marselisborg ”dyrkes” der mælkebøtter, sikkert for at prinsgemalen kan være sikker på at få denne forårsret, måske under deres årlige påskeophold, for det gælder om at tage de allerførste fine blade. Når de bliver ældre bliver de mere bitre – det kan så også have sin charme.

Mælkebøttesalat med spejlæg og bacon En håndfuld fine mælkebøtteblade fordeles på en tallerken, snit et chalotteløg og hvidløg  og rist det på panden med en god bacon, og så til sidst et spejlæg. Det ser flot ud med drys af mælkebøtteblomster. Hvis man synes, kan der dryppes en god olie og balsamico over og server ristet rugbrød til.


Lige nu kan du også finde tusindfryd i græsplænen, de er også spiselige og kan bruges som pynt - også i det søde køkken til lagkager. Det samme gælder violer og de gule kodriver eller aurikler. Sidst i april, når anemonerne synger på sidste vers, dukker skovsyren op med sine fine lysegrønne kløverblade. Det er ikke så sært, at den på latin hedder oxalis, for den indeholder syre, og er derfor god at tilsætte i retter, hvor man gerne vil have tilsat lidt syre, f.eks. over æggeretter og ellers blot som et frisk drys. I øjeblikket  bruger køkkencheferne meget dens dyrkede fætter, der er rødbrun.











Ingen kommentarer:

Send en kommentar